London Fashion Week este unul din cele mai mari evenimente de modă din lume împreună cu New York, Milano și Paris Fashion Week, alcătuind „The Big Four”. Aceste spectacole comerciale de îmbrăcăminte influențează cel mai mult tendințele modei în fiecare sezon.
Institutul Cultural Român a ales șase designeri remarcabili care au avut ocazia să reprezinte România la International Fashion Showcase, o secțiune dedicată în totalitate proiectelor organizate de institutele culturale străine din Londra. Fiecare țară a fost invitată să prezinte viitorul modei în regiunea sa. La ediția curentă a concursului au participat 27 de țări, iar România a ocupat locul al doilea după o competiție strânsă cu Estonia. Juriul a fost impresionat de conceptele și design-urile românești.
Expoziția de design vestimentar și accesorii The Rest Is Tomorrow a fost nominalizata la premiul „Emerging Talent Award 2013”.
Despre cei șase designeri:
Doina Levintza este prima creatoare de modă din Europa de Est care a prezentat o colecție la NYFW. Începând din 1984 și până acum, brandul Levintza a participat la peste o sută de prezentări și expoziții în Europa și Statele Unite. În 2011 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor pentru contribuții artistice admirabile și a fost aleasă pentru a treia oară consecutiv Furnizor al Casei Majestății Sale Regelui.
Irina Schrotter și-a lansat propria casă de modă în 1990, iar pentru prima dată, în 1999, ea concepe, organizează și susține cel mai important eveniment de modă din România: Romanian Fashion Week. Din 2001 participă de două ori pe an la salonul Pret-a-Porter Paris și își vinde colecțiile în magazine de lux în 18 țări de pe patru continente.
Andreea Bădală este creatoarea brandului „Murmur”. A terminat Facultatea de Design București și London Collage of Fashion, studiind tehnologia materialelor și a lucrat cu nume mari, precum Alexander McQueen, Richard Nicoll, Emilio de la Morena și Venera Arapu. Ea îmbină tehnici tradiționale și experimentale în creațile sale, totul văzut prin lentila unui erotism puternic. Articolele vestimentare de zi și de noapte dau viață femeii moderne, expresia finală reflectând abandonul de sine, devotamentul și dragostea. Colecțiile Murmur sunt constant prezentate în revistele de specialitate, cum ar fi Vogue (United Kingdom), Prestige (Paris), Dahse Magazine (New York), Viktor (Italia), Noblesse (Coreea), West East Magazine (Hong Kong) și multe altele, internaționale și naționale la fel.
Lucian Broscățean a absolvit facultatea și masterul de design vestimentar la Universitatea de Artă din Cluj Napoca. El explorează diferite aspecte ale modei contemporane în proiecte de fashion/art: mobilitatea, stilul de viaţă nomad, versatilitatea şi spaţiile heterotopice sunt doar câteva dintre temele abordate de tânărul creator. Mercedes Benz Berlin Fashion Week a însemnat prima participare a designerului la o săptămână internațională a modei și începând cu aceasta, a participat de cinci ori consecutiv la eveniment.
Dinu Bodiciu a studiat design şi tehnologie vestimentară la London College of Fashion. În 2011 revista Wallpaper l-a ales drept unul dintre cei mai promiţători designeri tineri ai anului. Creaţiile sale sunt gândite ca o extensie a corpului uman şi au o esenţă organică, completată sau contrazisă de ţesături texturate şi elemente grafice inspirate din natură.
Carla Szabo, designer de accesorii din București. A colaborat cu diverși designeri cunoscuți precum Irina Schrotter sau Stephan Pelger. Încă din 2004 este cunoscută pentru colecțiile ei de bijuterii contemporane inspirate din armonia naturii, cultura urbană și poezia trecutului.
Deşi fiecare brand are o identitate proprie, împreună designerii au deschis drumul spre o nouă filosofie, spre o perspectivă neo-tradiţională în creaţia vestimentară din România. Cei şase creatori pasionaţi de potenţialul creativ al designului, textilelor şi artelor decorative româneşti, au creat expoziția The Rest Is Tomorrow care redă atmosfera specifică culiselor unor prezentări de modă. Modelele puse în evidență de obiecte și culori parcă se pregătesc să iasă pe catwalk. În această dezordine organizată creațiile sunt prezentate atât pe manechine și standere, cât și în schițele designerilor. Design-ul expoziției este semnat de arhitectul Attila Kim, iar sound design-ul de Florentin Tudor. În acest moment pare întreagă scenografia, când auzi șoaptele și vorbele publicului nerăbdător să exploreze operele create de cei mai talentați din lumea modei.
Articol realizat de : Renáta-Adrienn Bajkó
Foto : Radu Sandovici // vertizontal.ro